Yoga is de stap naar totale gezondheid

by | Sep 9, 2021 | Yoga

Als mensen voor het eerst met yoga in aanraking komen, hoor ik vaak: ik ben niet lenig, maar ik heb gehoord dat yoga goed voor me kan zijn. Ik weet niet of ik het kan en of het iets voor me is.

Weet je… yoga is voor iedereen

Yoga is niet ingewikkeld en geen acrobatiek. Yoga is een natuurlijke actieve leefstijl, welke je totale gezondheid activeert en ondersteunt: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Soms zie ik iemand binnen een paar lessen in padma asana : de volledige lotushouding zitten, anderen zijn blij dat ze eindelijk na een jaar utkata asana : de hurkzit kunnen uitvoeren. Wie is de yogi? Wat betekent dit? Wat schiet je ermee op? Wat vertelt dit over jou?

De intentie die erachter zit, de verbinding met jezelf, het aanschouwen van wat is en daar mee dealen zonder oordeel, dat bepaald of de yoga asana : yoga houding haar werk kan doen en de beweging kan ontstaan die nodig is en gewenst is voor verandering, heling en groei.

 

Een yogahouding is volledig als je totale bewustzijn er in door straalt

Pancha Kosha: de vijf dimensies van je lichaam

In yoga spreken we over de vijf dimensies of lagen van het lichaam:

  • anamayam : fysieke lichaam
  • pranamayam : emotionele lichaam
  • manomayam : denk lichaam
  • vijnanamayam : wijsheid lichaam
  • anandamayam : gelukzaligheid lichaam

Met yoga breng je bewustzijn, gezondheid en prana : universele en helende energie in alle lagen van je mens zijn. Dit verrijkt je leven en maakt je een meer volkomen mens.

Is er weinig aandacht en energie in één van deze bewustzijnslagen dan ontstaat nara : disbalans. Een teken kan zijn dat je er niet met je hoofd bij bent, dat je fysieke ongelukjes hebt en er van alles mis gaat. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld gevoelens van onvrede, spanning en lusteloosheid. Maar kan ook uitmonden in opgejaagd voelen, vermoeidheid, slapeloosheid en burn-out.

Leiderschap over je leven

In verbinding zijn met al je kwaliteiten en dimensies is bewust zijn van wie je bent en de verantwoording nemen voor jezelf, zodat je de leiding kan nemen over je denken, gedrag, acties en je leven.

Laat de magie gebeuren

Twijfel niet aan jezelf en begin met leren luisteren naar je lichaam. Daardoor ontwikkel je vertrouwen en zelfvertrouwen. Neem de tijd en de ruimte om yoga te ontdekken en je gezondheid in eigen beheer te nemen.

Met de woorden van Sri Aurobindo over yoga:

“Het is eigenlijk het lichaam tot volmaaktheid brengen dat uiteindelijk de zege zou moeten zijn.”

Of zoals een cursist me zei:

“Connie, je yogalessen brengen me heel veel. Je leert me veel over mijn lichaam. Ik heb mijn lichaam altijd een beetje ontkend, leefde vooral in mijn hoofd. Het doet me heel veel, vooral emotioneel. Ik heb sowieso geleerd dat je niet op de ander hoeft te letten. Dat vind ik zo fijn, dat het niet uitmaakt hoe lenig of goed je bent. Daar liep ik altijd zo tegenaan. Ik ben er ook nog lang niet. Iedere keer wordt er weer iets aangeraakt.”

Leontine

Yoga verbindt souplesse met gezondheid, schoonheid en wijsheid

Connie’s blog

Gitananda yogadocent en yogatherapeut.
Holistisch lichaamswerk behandelaar en docent.

.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

.
Telefoon
06-13 31 45 43
Volg Yomabe
Adres
Achterhaven 33-35
Historisch Delfshaven
3024 RB Rotterdam